Unicefin Äiti-kampanja jotenkin sieppaa. Ei kai pitäisi, asia on oikea.
Äskettäin kuolleen näyttelijä Natasha Richardsonin äiti, hänkin näyttelijä Vanessa Redgrave pyysi ainakin Ilta-Sanomien aina niin luotettavien tietojen mukaan kuolleelta tyttäreltään anteeksi sitä, että hän oli niin aktiivisesti mukana politiikassa lasten ollessa pieniä.
Ilmeisesti hän oli perustellut toimintaansa - ja runsasta poissaoloaan - lapsilleen sillä, että siitä on hyötyä kaikille maailman lapsille. Pistäähän se miettimään, mihin kaikkiin kokouksiin lähtee, itse kunkin.
Äiti ei ala olla äiti sillä, että hän päätyy johonkin mystiseen tahtotilaan. Hän ei toisaalta lakkaa olemasta äiti, vaikka tekisikin välillä jotain muuta.
Tietystä näkökulmasta kaikki elolliset olennot ovat olemassa vain lisääntyäkseen. Ihmisen suunnaton kulttuurinen pääoma voi tarkoittaa sitäkin, että edistetään yhteistä hyvinvointia ja samalla kaikkien lastenkin hyvinvointia.
Itsekkyys ei ole perustava inhimillinen ominaisuus - muutenhan kaikkea tätä minkä keskellä elämme ei olisi olemassakaan. Jos pitää huolta vain omista lapsistaan, tuo samainen huolen pitäminen vaikeutuu. Eikä tämä ole vain ihmislajin ominaisuus, eläinmaailmassa on hämmästyttäviä esimerkkejä työnjaosta ja yhteistoiminnasta jopa eri lajien kesken.
Vitsi piileekin siinä, miten jakaa aikansa ja energiansa omien lasten ja maailman lasten kesken. Minusta se ei ole mikään äitijuttu - joskus sieppaa koko äiti-sanakin. Nuorempi poika ei tunnu sitä oppivankaan...
Pikemminkin kyse on yleisinhimillisestä, järkevästä toiminnasta joka on meillä jo geeneissä mutta varsinkin kulttuurissa. Sukupuolesta riippumatta ja mitä sitä nyt konkreettisesti tekeekään.
1 kommentti:
Itsellänikin särähti korvaan kyseinen mainos. Itse avustustoimintaa tukevana olen kuitenkin iloinen mainoskamppanian sanavalinnan pysäyttävästä vaikutuksesta. Äitiys sana on mielestäni kuitenkin tässä yhteydessä liian monisyinen, vaikkakin sanaan on helppo kytkeä monia mielikuvia kuten hoivaaminen,suojaaminen ja epäitsekkyys, joita tässä halutaan ehkä korostaa. Olen kyllä samaa mieltä kanssasi useasta kohdasta ja mietin sitä, ettei ehkä ole montaakaan niin tunnepitoista sanaa kuin "äiti" ja joskus se aiheuttaa liiallisia paineita, ainakin minulle. Ehkä mainos ärsyttikin juuri siksi, että koin sen kasaavan taas uudenlaisia vaatimuksia, jotka minun on täytettävä ollakseni hyvä äiti.
Lähetä kommentti