maanantai 2. kesäkuuta 2008

Tjejer och grabbar

Kjell Westö kirjoittaa viimeisimmässä Yhteishyvässä - njaa, aihe on minusta vanheneminen ja kuinka sitä ei aina itse tajua. Ruotsissa kuulemma seitsemänkymppisetkin ovat tjejer och grabbar.

Hur som helst. Kukapa jaksaisi aina muistaa ikäänsä, ellei se alkaisi jossain vaiheessa muistuttaa. Ympäristön ja omia reaktoitaan Westö kuvaa hellyttävän itseironisesti ja tarkkanäköisesti - ja hauska lukea, että joku muukin kahjo googlaa omalla nimellään silloin tällöin.

Minusta tosin eivät yleensä kirjoittele nuoret rouvat (tai herrat :-) julkisiin päiväkirjoihinsa, vaan kama on enimmäkseen ammatillisen tylsää tai itse jossain yhteydessä tuottamaani. Paras mahdollinen tilanne kaiketi!

Ikääntyminen tuli taas vain mieleeni, kun sain viimein käsiini Volbeat-yhtyeen uusimman levyn. Sen singlejulkaisua Radio Girl on tahkottu Radio Rockin uuden musiikin illassa - kun on iltalenkillä radio mukana, kuulee kaikenlaista. Ja meidän mummujen täytyy huolehtia kunnostamme!

Miksi en tyydy kuuntelemaan nuoruusvuosien suosikkejani, kuten normaalit ihmiset? Ehkä musiikki on minulle henkisen uudistumisen väline. Jos en etsisi uusia ääniä, alkaisin kuulla ääniä päässäni.

Turisimme joskus ystävättärien kesken, miten ensin nainen on nuori, sitten nuorekas ja lopulta ikäisekseen hyvin säilynyt... Ja muistan elävästi senkin, miten erään miespuolisen kollegan kanssa koimme lämpimiä hetkiä. Hän sai kuulla, etten olekaan samanikäinen kuin hän, eli paineita väitellä pian minun jälkeeni ei ollutkaan... ja minä sain kuulla, että hän luulee minua viisi vuotta nuoremmaksi.

Westöä on kuulemma hämmentänyt se, miten nuoret toimittajat raportoivat mukavan keskustelun päätteeksi hänen olleen jotenkin ylimielinen. Siltähän ne isot ihmiset vaikuttavat - ne, jotka ovat saaneet aikaan jo jotain ja itse vielä ihmettelee, mitä rupeaisi tekemään isona.

Aikuisuudessa on se hyvä puoli, että alkaa oppia erottamaan isot ihmiset isottelijoista. Olin perjantaina taas yhdessä kirjaprojektin kokouksessa - ehkä käyn liian vähän missään, mutta olipa hieno kokemus.

Aikuisena näet osaa jo ottaa vastaan neuvoja ja ehkä pikkuisen antaakin niitä. Nuorena on tärkeämpää olla oikeassa kuin rakentaa jotain pitkällä tähtäimellä. Siltä se ainakin minusta näyttää.

Ei kommentteja: