perjantai 26. syyskuuta 2008

Vaaliteemoja flaijeriin

Tällaista tekstiä olen suunnitellut kaksipuoliseen A5-kokoiseen läpyskään. Sain selville, ettei tarvitse pantata taivasosuuttaan moisen takia :-) Etupuolella olisi ranskalaisia viiruja ja takapuolella sitten pitempää tekstiä. Joku kai niitäkin lukee, tutkija tykkää aina selittää tarkemmin.


Ilona Kemppainen 387

valtiotieteiden tohtori, historiantutkija

kontulalainen kahden lapsen äiti


- joukkoliikenteen asiantuntija – ei ole autoa eikä ajokorttia
- perhepalveluiden asiantuntija – lapset kaupungin päiväkodissa
- asumisen asiantuntija – kaikilla ei ole varaa uuteen luksusasuntoon
- monikulttuurisuuden asiantuntija – Itä-Helsinki on kuin Helsinki ennen vanhaan, ystävällinen ja kohtelias kaikille

Miten paljon säästäisimme, jos tavoitteena olisi ihmisten, niin asukkaiden kuin kaupungin työntekijöidenkin hyvinvointi? Hätäiset, pysyviksi jäävät leikkaukset tuhlaavat lopulta rahaa ja ihmisiä.

Yksityisyrittäminen on hieno asia, mutta sopiiko se kaikkialle? Voiko hoivan tuottavuutta mitata kvartaali kerrallaan? Voiko yksinäinen vanhus kilpailuttaa palveluntuottajia?

Päiväkodeissa ja kouluissa tapahtuu outoja. Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät ajetaan jaksamisensa äärirajoille – ja vaihtamaan alaa. Rahalla ei saa kaikkea, mutta sillä saa virkoja, parempia työoloja ja pienempiä lapsiryhmiä. Osaavia ihmisiä meillä on – vielä.

Kaupunki on ihmisten paikka, ei ghettojen kokoelma. Uusien asuinalueiden tulee olla monipuolisia ja avoimia kaikille, tuloluokkaan katsomatta. Helsinki ei voi olla vain hyvätuloisten leikkikenttä, vaan asumisen pitää olla mahdollista jokaiselle.

Joukkoliikenne on globaali asia. Jotkut tarvitsevat autoa jatkuvasti, mutta useimmille riittävät sujuvat yhteydet työpaikalle, ostoksille ja harrastuksiin. Ilmastonmuutosta torjutaan tekemällä joukkoliikenne toimivaksi ja ratkaisevasti autoilua halvemmaksi.

Ei kommentteja: