tiistai 7. lokakuuta 2008

Päihdekuntoutujien asuntolasta

Pro Töölö-liike pyytää kuntavaaliehdokkailta vastauksia kantakaupungin alueelle suunniteltaviin asuntoloihin liittyen. Alla perusteluni ja sen jälkeen vastaukseni.

"Hei,

olen Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas Helsingissä, numerolla 387. Ohessa vastaukseni. Perustelen vastauksiani, vaikka sille ei erikseen ole annettu tilaa.

Päihdekuntoutuminen ei ole sama asia kuin akuutti päihdeongelma. Kuntoutujilla on halu päästä eroon päihteisestä elämäntavasta, ja heille on annettava siihen tilaisuus.

Asuntola asumismuotona on hyvä monelle sellaiselle, jonka kosketus ns. normaaliin asumiseen on katkennut. Asuntolassa on myös mahdollista antaa kunkin tarvitsemaa tukea nopeasti ja saada myös vertaistukea. Vaihtoehdoista se, että asunnottomat asutettaisiin yksittäisiin asuntoihin sopisi joillekin heti, ja asuntola-asumisen onkin tarkoitus olla välivaihe, ei koko elämän kestävä tilanne.

Kontulalaisena olen saanut kokea useammassakin taloyhtiössä, että päihdeongelma ei ratkea pelkällä asunnon antamisella, vaikka asunnon puuttuminen onkin monen ongelmista vaikeimmasta päästä. Toisaalta asuntojen tai asuntolan sijoittaminen alueille, joilla asuu moniongelmaisia ennestään tuskin tukee asunnon tarvitsijoita paremmin kuin asuntola kantakaupungissa.

Olen kuullut asuntolavastaista argumentaatiota siihen vedoten, että Töölössä on jo Kisahallin putka. Mutta eikö asuntolan tarkoitus ole juuri vähentää putkankävijöiden määrää? Kyse ei siis ole päihdeongelmaisten määrän absoluuttisesta lisääntymisestä alueella, vaan ongelmaan puuttumisesta. Tästä pitäisi olla iloinen eikä vastustaa hanketta.

terv. Ilona Kemppainen

1. Onko mielestänne oikein keskittää 2/3 uusista paikoista akselille Töölö-Kallio?
kyllä ( x ) Ei ( )
2. Tuletteko toimimaan aktiivisesti Sininauhasäätiön Ruusulankadulle suunnittelemaa asuntolaa vastaan?
kyllä ( ) Ei ( x )
3. Helsinkiin ollaan perustamassa vaikeasti asutettaville 750 uutta asumispaikkaa, joista yli 500 kantakaupunkiin. Onko päihdeongelmaisten keskittäminen kaupungin keskustaanmielestänne perusteltua?
kyllä ( x ) Ei ( )"

Ei kommentteja: