perjantai 26. lokakuuta 2007

Fredrika R.

Lokakuun humppaputken päätti eilinen teatterikäynti Avoimissa Ovissa. Fredrika R. oli kappaleen nimi.

Innostuin aiheesta alunperin luettuani Runebergista työn vuoksi jutun jos toisenkin. Ystäväni Aija tarttui syöttiin, olemmehan molemmat tavallamme suomalaisen sosiaalihistorian ja vähän sukupuolihistoriankin tutkijoita. Jostain syystä näihin taide-elämyksiin pitää aina ujuttaa työ, niin ei vahingossakaan tule huviteltua...

Yleisön keski-ikä oli tässä tilaisuudessa noin 65 vuotta ja miehiä oli paikalla Aijan laskujen mukaan kolme. Liekö jokin daamien kulttuuriseura varannut näytöksen melkein kokonaan? Meillä oli hyvät paikat lavan vieressä. Avoimissa Ovissa katsomoon saa tuoda juomia, mikä vähensi kiusallista rykinää mukavasti. Kiva pieni teatteri, tykkään noista kunhan esitys ei kovin pahasti syliin tule.

Näytelmä oli hyvä, jos niistä mitään ymmärrän kun niin harvoin käyn. Pieni lava, niukka lavastus ja neljä näyttelijää joista kaksi moninaisissa rooleissa saivat ainakin minut uskomaan, että nyt mennään 1800-lukua ja Tengströmien sukupiiriä.

Erityiskiitokset Paavo Kerosuolle, jonka sananmukaisesti loikkiminen roolista toiseen, Snellmanista hevoseksi sekä huvitti että oli jollain oudolla tavalla uskottavaa ja tärkeää. Näytelmä on mennyt sen verran aikaa, että moni alkukankeuskin on varmaan jäänyt. Miksi muuten ensi-illat aina arvostellaan? Ei kirjoistakaan arvioida oikovedosta.

Ihan hyvin minusta tuli Fredrika Runebergin elämäntarina esille, joskus suurin vedoin, joskus asioihin pysähtyen. Käsikirjoittajat olivat kyllä kotiläksynsä tehneet ja välttivät pahimman sentimenton ja toisaalta enimmän anakronistisen naisasian. Kysymys siitä, kuka on perheen prinsessa eli kenen ura on tärkein puhutti meitä tutkijanaisiakin paljon väliajalla ja näytelmän jälkeen Urhon pubissa.

Toivottavasti näytelmän ovat nähneet ja näkevät muutkin kuin ne, jotka ovat jo valintansa tehneet ja omat runeberginsa hyysänneet. Oli se sen verran hyvä. Vai eikö nykyajan naisilla muka ole samoja ongelmia?

http://www.avoimetovet.fi/

Ei kommentteja: