perjantai 2. marraskuuta 2007

True Love Waits for Intelligent Design?

Helsingin evlut seurakunnat ovat varastaneet idean (HS 2.11., sivu A9)! "Mitä Jeesus tekisi"-T-paidat eivät tosiaankaan ole omaperäinen veto (sic ja huom). Tsekkaapa tuo linkki tuossa vieressä (siis Intelligunt Desine). Landover Baptist myy (muun muassa) stringejä, joissa lukee edessä "What would Jesus do?"

Vinkkaamani sivusto pilkkaa Yhdysvaltain "kristillistä" oikeistoa, joka vedättää Raamatulla ja ajaa sotaisaa politiikkaa niin kotona kuin kaukomailla. Meillä kotona kun ollaan vähän toista mieltä, niin sain vuosi sitten porukan kirjan nimpparilahjaksi.

Hauskaa on piisannut sekin jälkeen, äitienpäiväksi tuli essu jossa on englanniksi vanha kunnon Paavali-sitaatti 1 Tim 2:12. Mitä, eivätkö kaikki heti muista mikä se on?

Jenkeistä on tullut Suomeen kaikenlaista uskonnon alaan kuuluvaa, kuten mormonit ja jehovantodistajat. Ihme, ettei useampi "amerikannuori" ole tätä hoksannut... Viime aikoina on keskitytty importoimaan vähän läheisempää, mutta silti luterilaisuudelle vierasta arvomaailmaa.

Tosirakkaus odottaa-liike on onneksi hiipumaan päin. Me Naisissa kerrottiin muutama numero sitten saman porukan amerikkalaisen kantamuodon "puhtaustanssiaisista", joissa tyttäret (nuorimmat noin kuusivuotiaita) lupaavat isilleen olla neitsyitä, kunnes isi löytää heille sopivan puolison.

Pojatkin tekevät kuulemma "ritarillisuuslupauksen". Ehkä puhtausvala olisi soveliaampi? Yksi liikkeen johtajan tyttäristä pesi sulhonsa jalat hääyön aluksi. Epäilemättä tarpeen.

"Älykästä suunnitteluakin" koetetaan levittää maailmalla, ja kun koululaitokset ovat mitä ovat, niin putoaahan se porukkaan. Voisi tosin kysyä, eikö moinen Raamattuun luottaminen ole jumalanpilkkaa.

"Jumalallahan meni kuusi päivää maailman luomiseen vain siksi, että Raamatun toimittajat ehtisivät kirjata kaiken. Vai pitäisi Jumalan vielä suunnitella! Seuraavaksi kai väitetään, että Jumala lukee käyttöohjeita!" Pätkä perheemme taannoisesta keskustelusta...

Epäilemättä osa suomalaisistakin lutkuista on innoissaan, kun "kristillisyys" on voimissaan maailman ainoassa supervallassa. Kannattaisi kuitenkin muistaa, että ne siellä eivät ole luterilaisia. Luterilaisuus on Yhdysvalloissa pieni, melko paikallinen lahko suurten järvien tuntumassa.

Esim. Garrison Keillorin sikäläisistä antama kuva on hyvin tuttu. Tekisi mieli väittää, että iso osa suomalaisuudesta on nimenomaan luterilaisuutta. Vaikka uskonnottomana ajatus onkin minulle hankala, koska olen silti suomalainen. Voiko olla luterilainen olematta kristitty?

Kristillisyyttä on montaa sorttia ja useimmat niistä ovat hyvässä sovussa kyenneet esim. tappamaan toisiaan aikojen saatossa. Islam on sitten tietysti ihan hirvee uhka ja vierasta "meille".

Mutta en kyllä ymmärrä, mitä outoa siinä on, että osa suomalaisistakin islaminuskoisista noudattaisi mieluummin shariaa kuin Suomen lakia. Taannoisissa turvapaikkatapauksissahan pidettiin tosi hienona, että evlut kirkko ei noudattanut Suomen viranomaisten linjauksia.

Uskonnollista yleissivistystä ei ole koskaan liikaa. Ei tule nieltyä sammakoita öylätin mukana ihan niin helposti.

Ei kommentteja: