perjantai 25. tammikuuta 2008

Ruoka ja maku

Eilisessä Hesarissa uutisoitiin ruotsalaisesta teoksesta, joka käsittelee ruoan lisäaineita. Näinhän se on, että yllättäviä asioita tulee syötyä. Jossain toisessa teoksessa kerrottiin, kuinka kananuggetit ovat lähes kokonaan maissia. Ja maissia on vauvanvaipoissakin. Eläköön kemistit :-)

Vähän aikaa sitten valmistui väikkäri ravintolaruoasta, jossa puolestaan siunailtiin sen rasvaisuutta ja suolaisuutta. Kyllä vaan pitäisi kokkien osata tehdä rasvattomasta lihasta pelkän maustehyllyn ja mielikuvituksen avulla herkkua, nih.

Nämä kaksihan ovat periaatteessa saman asian eri puolia. Viimeisin Tiede-lehti osallistuu laihdutustalkoisiin, mutta muistuttaa, että makuaineet sitoutuvat nimenomaan rasvaan. Siksi rasvainen maistuu paremmalta.

Oletteko koettaneet tehdä vaikkapa sitä hemmetin karjalanpaistia rasvattomasta lihasta? Lupaan, että suolaa kuluu. Lopputuloksena on sekä mauton että suolainen litku, jossa uiskentelee kuivia lihanpaloja ja epätoivoisia kasviksenrippeitä.

Eli se on rasva tai lisäaineet. Joskus molemmat, mutta mieluummin kai kuitenkin se, mikä luonnostaan ravintoaineeksemme kelpuutettuun tulee.

Kun vain löytäisi rasvaista lihaa jostain! Tavallisilla markettien lihatiskeillä ei ole. Kauppahalleihinko lastenvaunujen kanssa mieltään pahoittamaan? Vai pitäisikö kasvattaa oma luomuporsas, ruokkia sitä mannapuurolla ja ampua kuula juhlallisestui kalloon perheen hurratessa ympärillä?

En omista asetta enkä usko, että haluaisin kokea tällaista kulinaristista hetkeä. Mutta kun jälleen kerran pettyy huolella tekemäänsä safkaan, mielessä kyllä käy.

E-aineilla onkin käyttöä, kun makkelista tehdään kelpoisaa. Valmiista, pakatuista paistilihoista kyllä tulee hyvää. Kas kun niiden säilytyssooseissa on sitä sun tätä, joka kaiketi auttaa paistia maustumaan. Paluuta ei kai ole entiseen...

Niin, onhan se kasvissyöntikin. Olen tosin osittain samaa mieltä julkkiskokki Anthony Bourdainin kanssa siitä, että kasvissyöjät eivät oikein ymmärrä ruoan päälle (ks. esim. Kobraa lautasella). Jos maailma ei tosiaan muuten pelastu, niin sitten - kärvistelen kuitenkin vielä näissä tuskissani jonkin aikaa...

Ei kommentteja: