maanantai 5. toukokuuta 2008

Hbl ja todellisuus

Tilasin taas Höblän kun tekivät niin hyvän tarjouksen. Jossain vaiheessa alan tosissani lukea sitä myös kielen takia. Nykyäänhän ruotsin taitoni on aika alkeellinen, koska melkein kaikki on samma på finska: tajuan suunnilleen mistä on kyse, mutta en juuri pysty tuottamaan puhetta saati tekstiä.

Hufvudstadsbladet on taas kerran kovin virkistävää luettavaa. Lähes joka aamu naljaillaan tai esitetään suoria syytöksiä hallitukselle, joka on henkilöity pääministeri Matti Vanhaseen. Taannoiset köyhyysjulkisuuspuheet kun tuntuvat olleen Hbl:lle punainen (sic) vaate; en pysty sanomaan oliko kettuilua menossa jo aiemmin, koska lehden tilauksessa oli monen kuukauden katkos.

Matti Vanhanenhan on hyvin opettavainen hahmo. Ensiksikin, vaikka toistuvasti uutisoidaan miten pitkät ihmiset saavat parempaa palkkaa sun muuta, pitäisi jokaisen jossain vaiheessa hoksata, että pitkäkin mies voi olla sisältä pikkumies. Ei poika, ei mitään niin raikasta, vaan pikku-ukkeli, joka yrittää olla ihan oikean miehen kokoinen. Eikä pikkumiehestä koskaan tule isoa miestä, koska kehitys on jossain vaiheessa nitistetty tyystin. Bonsai!

Toisekseen, vaikka sattuu joutumaan johonkin tehtävään, ei välttämättä ole siihen paras eikä luontevin valinta. Jotkut tehtävät ovat sellaisia, että todella älykkäät ja taitavat ihmiset jopa välttelevät niitä. Tällaisissa tehtävissä viihtyminen ei ole pätevyyden merkki eikä niissä jatkaminen mikään erityinen saavutus. Herää vain kysymys, onko pääministeriys niin huono valinta urakehityksessä, että kukaan ei halua Matti Vanhasen tilalle?

Kuten huomaatte, minäkään en arvosta pääministerimme saavutuksia tai henkilöä mitenkään erityisesti. Tulee jotenkin mieleen entisen kouluni rehtori ja eräs sukulaismieheni. Rehtori oli tunnettu siitä, että lukujärjestysten teko kurssimuotoisessa lukiossa oli hänelle vaikeaa, ylimääräisiä hyppytunteja pukkasi ja niin edelleen. Kun mainitsin tästä sukulaismiehelleni, hän pillastui täysin ja kertoi, kuinka rehtori on hänen tuttunsa Leijonista ja todella hieno mies, miten kehtasin arvostella häntä mitenkään.

Tuntuu, että Matti Vanhanen elää tällaisessa maailmassa ja sotkee ne kuuluisat puurot ja vellit jatkuvasti. Nämäkin mainitsemani miehet ovat (olleet ainakin ennen eläkeikää) yhteisöjensä jos eivät tukipilareita niin mukana sujuvasti häitsääviä voimia. Ei muuten, mutta kun maailmassa on oikeasti fiksuja ihmisiä, miehiä ja naisia jotka eivät ole jääneet bonsaiasteelle. Saisiko muutaman myös kansallisiksi päättäjiksi?

Kevään kaikkien mauttomien ja ah niin hilpeiden puutarhanhoitovitsien päälle on todettava, että tämän päivän Hbl:ssä on hurmaava puutarhaliite kokosivun kuvineen. Tuli vain mieleen, että kun Matti Vanhasen mielestä ei saa olla kateellinen rikkaille, niin voisivatko ne edes yrittää jättää jälkeensä jotain niin kaunista kuin entisaikain herraskartanot puutarhoineen?

Ei kommentteja: