maanantai 7. heinäkuuta 2008

Lomaltapaluu

Onnistuin siinä, mistä nykyään aina kohkataan eli "selätin lomastressin". Olipa aika paini, enimmän aikaa ahisti todella rankasti. Nyt sitten käynnistelen kirjoituskoneistoa. Lapset ovat vielä kuun loppuun kotona, joten mitään suunnattomia ei kannata haaveilla saavansa aikaan. Sekalaista kesämatkailuakin harjoitamme vielä.

Tajusin senkin, mistä lomastressi tulee. Nimittäin siitä, ettei ole mitään erityisiä mielihaluja, joita lomalla toteuttaa. Poteeko intohimoinen purjehtija, siirtolapuutarhanhoitaja tai tunturivaeltaja lomastressiä? Tuskin. Korkeintaan hänen läheisensä ahdistuvat ajatellessaan taaaas yhtä kesää merellä tai mullassa. Harrastajamme itse on onnellinen päästessään vihdoin tositoimiin.

Identiteetistähän tässä kaikessa on kyse, taas kerran. Töissä ihanteena on itseään toteuttava, itseohjautuva uraohjus - joka jollain käsittämättömällä keikauksella on sitoutunut senhetkiseen organisaatioonsa. Lomilla haaveilemme olevamme samalla tavoin innostuneita ja sitoutuneita - edes perheisiimme, joiden kanssa useimpien oletetaan viettävän lomansa osittain tai kokonaan.

Loma ja loma, tietenkin. Tämän kuun lopussa minulta loppuu äitiyslomakin ihan virallisesti. Mutta ei aiemmin. Olen ohjannut esimerkiksi tohtoriassistentin tehtäviin kuuluvat kesätentti- sun muut kyselyt Aappo Kähöselle niin kauan kuin hänelle niistä palkkaa maksetaan eikä minulle. Virka se on virkasuhdekin, ja tehtävät ja sovitut asiat pysyvät vaikka ihmiset vaihtuvat. Otan puolestani elokuun alun jälkeen vastaan myös Kähöselle suunnatut tenttikuoret, en käännytä niitä pois :-) Vaan se on sitten.

Aion nimittäin tosiaan kirjoitella tässä heinäkuussa useampaakin juttua - kaikkia en saa valmiiksi, mutta ainakin pystyn keskittymään, kun laitoksen hommat eivät vielä istu niskassa. Henkisesti olen henkilökuntaa elokuun alusta, saa nähdä miten tekstiä syntyy sitten enää... Yritän siis minäkin olla itseohjautuva, sitoutunut ohjus. Temppu ja miten se tehdään :-) Varsinkin kun noiden lomaseuralaisten kanssa alkoi olla lopulta todella kivaa, ja sen tunteen haluaisin säilyttää mahdollisimman pitkään.

Hyvää kesän jatkoa, lomalla tai ilman!

Ei kommentteja: