maanantai 20. lokakuuta 2008

Kontula on hyvä paikka

Juttelin aamulla metromatkalla entisen naapurini kanssa. Hän on näitä herrasmiehiä, jotka hyvänä päivänä ovat todella fiksuja ja mukavia ja muina aikoina tie ei tahdo riittää kävelyyn... Hänkin halusi tietää, eikö Kontula ole mielestäni hyvä paikka asua.

No onhan se, jos sen sillä lailla ottaa. Ostarilla on palvelut, vaikka Kela mokoma otti ja lähtikin. Ulkoilualueita on mukavasti, metro tuo ja vie. Ihmiset ovat pääsääntöisesti kivoja, varsinkin kun heitä oppii tuntemaan. Päiväkotiinkin olemme olleet tyytyväisiä, vaikka alan yleisiä ongelmia esiintyy sielläkin. Väki vaihtuu ja sitä on liian vähän. Ihailtavasti kuitenkin selviävät.

Itäisillä lähiöillä on vuosikymmenien ajalta huono maine, jolle on syynsä. Esimerkiksi Kontula-muistelmia sisältävä kirja kertoo sekä hyvästä että vähemmän hyvästä elämästä. En ollenkaan epäile, että moni on kokenut aiheelliseksi muuttaa pois ja äkkiä, koska naapureita ei ole kertakaikkiaan enää voinut kestää ja lasten kaverit ovat olleet menossa todella huonoon suuntaan. Väitän silti, että toisenlaisiakin kokemuksia on.

Miksi esimerkiksi asunnon aikanaan aravalainalla ostaneet, nyt jo iäkkäät ihmiset eivät ole muuttaneet pois saman tien kun se on ollut mahdollista? Maksettu asunto, lapset jo omillaan, mikä estää muuttamasta jonnekin oletetusti rauhallisemmalle ja arvostetummalle alueelle? Ehkä se, että Kontulassa ei olekaan niin suurta vikaa että muuton vaivan viitsisi nähdä.

Näitä kanta-asukkaita on paljon. Hehän pitävät monesti taloyhtiöitä pystyssä talkoissa ja hallituksissa. Uutta väkeä tulee myös koko ajan. Meidänkin taloyhtiössä on enimmillään asunut 700 ihmistä ja vähimmillään 350. Suunta on taas ylöspäin, kun lapsiperheet valtaavat jälleen perheasunnot. Omien lasteni kavereiden ja heidän vanhempiensa, samoin kuin naapureideni perusteella sanoisin, että kontulalaiset eivät ole muuttumassa ainakaan huonompaan suuntaan.

Lähiöillä on monta puolta. Yksi on se, että kun on paljon ihmisiä, joukkoon mahtuu kaikenlaista. Varsinkin, jos erilaisia ongelmallisiksi koettuja ihmisiä asutetaan paljon samalle alueelle, se alkaa jossain vaiheessa näkyä. Tässä asiassa kuitenkin pätee sama kuin kemiassa: määrä tekee myrkyn. Tästäkin syystä kannatan asuinalueiden monipuolisuutta. Kontulassa sitä mielestäni on. Pitää tietysti myös olla tottumatta erilaisiin ongelmiin ja nähdä, missä on auttamisen ja kehittämisen paikka.

Ketkä sitten ovat todellisia ongelmia? Ex-naapurini on mukava ihminen, vaikka aina hänen kanssaan ei tule mentyä niin herkästi juttelemaan. Maahanmuuttajia moni pitää lähtökohtaisesti ongelmana, mutta eivät he ole yhtenäinen ryhmä. On rankasti töitä painavia yrittäjiä fiksuine lapsineen, kuten myös niitä, joiden on vaikeampi löytää paikkaansa. Pelkän porraskäytävän nimitaulun perusteella ei voi sanoa, kannattaako taloon muuttaa.

On tärkeää, että kaikki kaupungin alueet nähdään tasavertaisina. Asukkaiden ääntä on kuunneltava myös silloin, kun heillä on hyvää sanottavaa. Kontulalaisilla tuntuu olevan vahva kotiseutuylpeys, josta täytyy pitää kiinni. Siitäkin huolimatta, että ensikertalaisen silmään ostarimme vaikuttaa jopa pelottavalta. Samoja ilmiöitä tosin näkee kaikkialla missä asuu enemmän ihmisiä - ne vain tuntuvat yksilöiden, eivät alueiden ongelmilta, kun asuntojen neliöhinta on tarpeeksi korkea...

Ei kommentteja: